×

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 571 van /home/janhogema.nl/public_html/hsp/includes/menu.inc).

Veelgestelde vragen

Wat is de werkwijze? Wat kan ik verwachten?
In het intakegesprek krijg je een indruk van in hoeverre jij hooggevoelig bent en hoe we daar samen mee aan de slag kunnen gaan. In een volgconsult krijg je praktische tips en tricks die je in het dagelijks leven kunt inzetten.
In de therapie werken we onder andere met de ACT methode (Acceptatie en Commitment Therapie). Dit is een vorm van gedragstherapie waarbij je leert om anders naar je gedachten en je (hoog)gevoeligheid te gaan kijken. Deze vorm van therapie helpt je om te gaan met de vervelende kanten van hooggevoeligheid. ACT is een evidence based psychotherapie, met een solide wetenschappelijke ondersteuning.

De 6 zuilen van ACT zijn:
Acceptatie: Bereid zijn vervelende gevoelens te ervaren.
Defusie: Afstand nemen van je denken, uit je hoofd komen.
Zelf: Jezelf van een afstand bekijken.
Hier en Nu: Je aandacht richten op het heden.
Waarden: Opnieuw oriënteren op datgene wat echt belangrijk voor je is.
Toegewijd Handelen: Actie ondernemen op basis van datgene wat belangrijk voor je is (je waarden).

Hoeveel consulten heb ik nodig?
Gemiddeld komen cliënten 8 tot 12 keer.

Is hooggevoeligheid een modeverschijnsel?
De term hooggevoeligheid is op de kaart gezet door Elaine Aaron in 1998. Sindsdien herkennen steeds meer mensen zich in deze karaktereigenschap. Hooggevoeligheid is niet meer weg te denken als fenomeen in deze wereld. En dat we ons steeds meer bewust zijn van dit persoonlijkheidskenmerk is zeer van belang.

Is hooggevoeligheid een stoornis?
Nee. Hooggevoeligheid is geen stoornis of ziekte. Het is een eigenschap van iemands karakter of anders gezegd van iemands persoonlijkheid. De eigenschap is aangeboren. De hersenen en zenuwstelsel werken bij een hooggevoelig persoon gewoonweg anders dan bij niet hooggevoelige personen. Ze ontvangen meer prikkels die ze moeten verwerken.

Wordt individuele begeleiding vergoed?
Als je aanvullend verzekerd bent worden de consulten die Jan Hogema geeft in de meeste gevallen (deels) vergoed. Informeer vooraf bij jouw zorgverzekeraar. Jan Hogema is als natuurgeneeskundig therapeut aangesloten bij de Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten (VNT).

Word een training door mijn zorgverzekeraar vergoed?
Nee, trainingen worden niet vergoed door de zorgverzekeraars.