Over ons

Jan Hogema

“Mijn pad naar mindfulness startte eigenlijk al op mijn vijftiende. Van jongs af aan had ik de natuurlijke behoefte om regelmatig mijn gevoelens en gedachten te observeren.

Op een zaterdagmiddag lag ik loom bij mijn oudste zus op de bank. Zomaar uit het niets vroeg ik haar: “Vind je mama ook blauw…?” Ik was zelf verbaasd over wat ik zei. Ik associeerde mensen vaak met een kleur, maar had dit nog nooit uitgesproken.  “Ja”, zei mijn zus, “Mama is blauw. Maar hoe kom je daar nu ineens bij?” “En papa?”, vroeg ik. “Die is geel”, zei mijn zus. “Ja!”, zei ik verrukt, “papa is geel!” Het was heel wonderlijk dat mijn zus hetzelfde ervaarde.

Vanaf dat moment ben ik mezelf gaan trainen in het ervaren van de kleuren en hun kracht. Ik heb een zeer persoonlijke band met alle kleuren opgebouwd, ze zijn zo wezenlijk voor mij dat ik ze beschouw als entiteiten. Elke kleur heeft een specifiek karakter en unieke eigenschappen waar wij baat bij kunnen hebben. In 1987 rondde ik een opleiding tot kleurentherapeut af. In het boek COLOROSCOOP, dat ik schreef met Monique Hofland (2019), leggen we uit hoe je kleur kunt gebruiken als inspiratiebron en richtingaanwijzer voor je dagelijks leven.

Toen de term hoogsensitiviteit bekend werd herkende ik mijzelf hier enorm in. Er viel een kwartje. Mijn gedachten en gevoelens konden mij als HSP (Hoog Sensitief Persoon) volledig in beslag nemen. Ik wilde mezelf en anderen laten zien dat hoogsensitiviteit weliswaar soms lastig kan zijn, maar ook iets heel moois is. Ik volgde een opleiding tot energetisch therapeut en later een opleiding tot HSP-professional. Ik richtte het HSP Centrum op, van waaruit ik hooggevoelige mensen begeleidde. Sindsdien geef ik lezingen, workshops en lessen bij verschillende instanties en onderwijsinstituten.

Onze reizen naar Azië bracht mij ondertussen in contact met het Boeddhisme en met meditatie. Ik startte met formele meditatie en besefte me dat ik van jongs af aan al lang ‘mediteerde’ op mijn eigen manier… Het opmerken wat er nu is, in dit moment, bracht mij in een staat van rust en bewustzijn die mij fascineerde. Mijn hooggevoeligheid kon ik nog beter hanteren. Ik piekerde minder en kon meer genieten van kleine dingen.

Omdat het nut van mindfulness bij HSP wetenschappelijk is aangetoond en ik zelf steeds meer mindfulness beoefende besloot ik mezelf in 2020 te scholen als professioneel (categorie 1) mindfulness-trainer. Het HSP Centrum werd Mindfulness Centrum Vught.

Mindfulness Centrum Vught is dé plek waarin alle disciplines en expertise van Ton Mutsaars en mij samenkomen. We willen er zijn voor mensen die nieuwsgierig zijn naar zichzelf en in contact willen komen met wie zij werkelijk zijn. Laten we samen jouw unieke kleur ontdekken!”

Opleidingen Jan

Ton Mutsaars

“Ik maakte in 2008 kennis met meditatie, toen ik een driejarige opleiding bij de school voor Zijnsoriëntatie in Utrecht begon. De impact die meditatie heeft op mij en mijn leven, ervaar ik nog steeds als een groot cadeau. Tijdens de opleiding leerde ik om rust te vinden in dat wat er is – ook in wat ik liever níet wil dat er is. Ik ontdekte hoe ik ervoor kan zorgen dat er in mijn leven zoveel mogelijk dingen gebeuren die goed zijn voor mij. Dit psychologische en spirituele pad heeft mij veel fantastische levenslessen opgeleverd.

Via mijn werk als sociaalpsychiatrisch verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg kwam ik in aanraking met mindfulness. Het was een andere vorm van meditatie dan die ik kende, maar ik waardeerde het hoge ‘met beide voeten op de grond’-gehalte. Sinds 2014 geef ik met veel enthousiasme mindfulness-trainingen. Ik vind het leuk om als gesprekspartner van de deelnemers te fungeren en geniet als ze tot een nieuw inzicht komen, merken dat hun klachten afnemen en ze meer kunnen leven zoals zij werkelijk zijn. In een vrij korte tijd kan ik mensen een ervaring meegeven waar ze vaak de rest van hun leven profijt van hebben.

Als trainer en begeleider ga ik altijd uit van de kracht en mogelijkheden van mensen; van daaruit komen we tot oplossingen voor problemen of klachten. Ik moedig je aan om met compassie naar jezelf te kijken. Vaak zijn we erg afkeurend over de dingen waar we onder ‘lijden’: het negatieve moét weg… het moét anders! Door zo te denken, verlies je veel energie aan dingen die je misschien niet kunt veranderen. Met behulp van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) help ik je flexibel om te gaan met de obstakels die ieder van ons onherroepelijk blijft tegenkomen. Zo kun je de energie investeren in de dingen die je écht belangrijk zijn. Dit proces begeleiden, dat geeft mij veel voldoening.

In Mindfulness Centrum Vught kan ik mijn enthousiasme voor mindfulnessbeoefening en ACT combineren met mijn ervaring in de behandeling van psychische klachten. Ik kan mensen indien gewenst ook goed onderbouwde behandeladviezen geven. Dat voegt iets extra’s toe aan mijn trainingen.”

Opleidingen Ton